tisdag 23 mars 2010

Bibelstudier del 1.

Okej, i första moseboken kapitel 38 går det till ungefär så här:

Juda får två söner: Er och Onan. Han ger en hustru, Tamar, till Er. På den tiden gav man bort kvinnor hejvilt, ibland fick man köpa dem men oftast var de gratis. Er misshagar dock Herren på något vis och blir dödad. Lite oklart vad han gjorde men så blev det i alla fall. Tamar blir således änka.
Då säger Juda till sin andra son, Onan, att han ska gå in till Tamar och göra henne till sin hustru och göra henne med barn. Här är det lite otydligt varför Juda så gärna vill att hans andra son ska ligga med första sonens fru men det beror nog på att Juda tror att om Tamar blir med barn så är barnet den första sonens. Juda har inte riktigt greppat det där med befruktningen, blommor och bin och sånt.
Onan vill dock inte genomföra detta, kanske känns det konstigt för honom att ligga med sin döda brors fru men han går i alla fall in till henne. Men! Han spiller sin säd på jorden. Här kan man kanske tänka sig att han ligger med henne men drar ut kuken precis innan han ska komma. Detta gillar inte Herren så han dödar Onan också. Märk väl kopplingen här mellan namnet Onan och sysselsättningen onani. Att spilla sin säd på jorden = onanera. Logiskt.
Efter att båda sönerna har blivit dödade av Herren, under minst sagt märkliga omständigheter, skickar i alla fall pappan, Juda, iväg Tamar och hon går runt någonstans och döljer sitt ansikte under en slöja. Därför tror Juda, när han möter henne typ uppe i bergen efter ett tag, att hon är en sköka (!!): hon hade nämligen sitt ansikte betäckt. Här är det också väldigt oklart - sköka, dölja ansiktet - jag vet inte, men så var det.
Hur som helst, eftersom Juda då tror att hon är en sköka så måste han, naturligtvis, ligga med henne. Han vet dock inte att det är Tamar han ligger med! Spännande... Tamar blir i alla fall gravid och detta gillar inte Juda. Att hans sonhustru (gånger två nästan kan man väl säga) har bedrivit otukt! Därför bestämmer han att man ska bränna henne, för det kan han tydligen bara bestämma sådär. För att göra en lång historia kort så berättar då Tamar att det faktiskt är Juda som är pappan, hon har bland annat en ring som bevis, och allt slutar gott med att hon föder tvillingar. Men Juda "kom icke mer vid henne". Det betyder att han aldrig låg med henne igen. Så kan det gå. Lite "Days of our lives" eller "Sunset Beach" över det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar